Sfaturi pentru acasă

Urme galbene de acarieni ai transpirației și acarieni ai prafului pe pernă: Cum să o spălați și să o dezinfectați în funcție de materialul acesteia

Pernele sunt unul dintre obiectele pe care le folosim în fiecare zi. Mai ales acum, vara, când transpirăm în căldură, pernele acumulează acarieni, celule moarte, praf și creează urme galbene. Vezi cum să le speli și să le dezinfectezi în funcție de material, fără să le strici.

Tot ce vrei să știi înainte de a-ți spăla pernele

Pernele trebuie curățate în mod regulat pentru a preveni acumularea de bacterii și mirosuri. Este necesară o atenție deosebită atunci când curățați sau spălați pernele pentru a evita deteriorarea umpluturii. Spuma cu memorie se poate sfărâma dacă nu este curățată corespunzător, iar materialele din alte perne se pot înnoda sau micșora dacă nu sunt utilizate corespunzător.

Iată tot ce vrei să știi înainte de a-ți spăla pernele:

Multe perne pot fi spălate în siguranță la mașină, dar unele necesită o îngrijire specială. Primul pas pentru îngrijirea corectă a pernelor este să verificați eticheta pentru sfaturi de curățare.

Vom evidenția câteva dintre sugestiile pe care le puteți găsi pe etichetele pernelor dvs. și de ce să țineți cont:

  • Doar curățare uscată: Aceste perne necesită curățare uscată și nu pot fi spălate. Imersarea lor în apă poate deteriora umplutura sau husa. Eticheta poate indica, de asemenea, „A nu se spăla”.
  • Curățați numai la fața locului: Curățați petele și petele de pe suprafață în loc să spălați întregul tampon.
  • Spălați manual: Perna poate fi spălată ușor de mână. Acest lucru înseamnă, în general, că poate fi scufundată în apă, dar ciclul de centrifugare al mașinii de spălat poate deteriora perna.
  • Este lavabilă la mașină: Pernele lavabile la mașină vor include de obicei instrucțiuni de îngrijire pe etichetă. Acestea pot include spălarea pernei la mașină pe ciclu delicat sau evitarea înălbitorului sau a detergenților agresivi.

Odată ce ați stabilit dacă este sau nu sigur să vă spălați pernele la mașină, luați în considerare spălarea lor în perechi pentru a echilibra greutatea, deoarece acestea vor deveni destul de grele cu apă. Majoritatea pernelor pot fi spălate folosind apă caldă, un ciclu delicat și o cantitate mică de detergent ușor. Acest lucru înseamnă că îngrijirea corespunzătoare depinde de materialele utilizate pentru fabricarea pernei.

Poate dura ceva timp pentru ca o pernă să se usuce complet. Chiar dacă învelișul pare uscat, perna poate avea încă umezeală. Adăugarea de bile de uscător curate sau prosoape uscate în uscător poate ajuta la accelerarea procesului.

Nu toate pernele trebuie să fie uscate la uscător. Unele pot fi uscate afară, la soare sau într-o zonă bine ventilată. Este important să lăsați perna să se usuce complet înainte de a o utiliza.

Cum să spălați pernele din puf

Pernele din puf necesită o îngrijire specială pentru a proteja integritatea umpluturii. Urmați întotdeauna instrucțiunile producătorului, deoarece poate fi recomandată doar curățarea uscată.

Dacă perna poate fi spălată, trebuie făcut cu grijă:

  • Alegeți un săpun conceput pentru puf sau un detergent blând.
  • Utilizați doar o cantitate mică de săpun pentru a evita acumularea sau reziduurile.
  • Utilizați apă rece sau călduță, deoarece apa fierbinte poate deteriora penele și puful.
  • Alegeți setările pentru haine delicate pentru a evita nodurile.
  • Adăugați încă un ciclu de clătire pentru a îndepărta orice reziduu de săpun.
  • Adăugați un alt ciclu de amestecare pentru a scăpa de excesul de apă.
  • Atunci când utilizați un uscător, selectați setările de căldură mai scăzute.
  • Spumați-vă tampoanele între cicluri pentru a preveni nodurile.
  • La uscare, puteți stoarce ușor apa din pernă, dar nu o stoarceți. Luați în considerare utilizarea bilelor de uscător pentru a menține pernele pufoase în timpul uscării.
  • De asemenea, puteți spăla cu grijă manual aceste perne într-o soluție de detergent și apă.

Cum se spală pernele din spumă

Pernele cu spumă cu memorie solidă nu ar trebui spălate la mașină, deoarece acest lucru le poate face să se fărâmițeze sau să degradeze calitatea spumei. De asemenea, acestea nu ar trebui scufundate în apă. Le puteți spăla doar local pentru a îndepărta petele sau resturile. Deseori, mirosurile persistente pot fi îndepărtate prin presărarea plăcuței cu bicarbonat de sodiu, lăsarea să acționeze și apoi aspirarea acesteia.

Pernele cu spumă cu memorie mărunțită pot fi adesea spălate, dar este important să verificați orice instrucțiuni furnizate de producător. În cazul în care o pernă din spumă cu memorie poate fi spălată manual, trebuie să se acorde o atenție deosebită:

  • Utilizați chiuveta sau cada pentru a crea o soluție din apă la temperatura camerei și detergent ușor.
  • Puneți tamponul din spumă cu memorie în soluție. Împingeți tamponul în și din apă.
  • Scurgeți soluția din chiuvetă sau cadă. Reumpleți cu apă călduță.
  • Strângeți tamponul pentru a înlocui soluția rămasă cu apă curată.
  • Continuați să strângeți ușor tamponul până când apa care iese din tampon este limpede.
  • Stoarceți apa rămasă din tampon și lăsați-l să se usuce la aer în lumina directă a soarelui.
  • Pentru a accelera procesul de uscare, puteți plasa perna în fața unui ventilator electric.

Cât de des trebuie spălate pernele?

Majoritatea pernelor trebuie spălate cel puțin de două ori pe an, dar unele pot necesita o îngrijire mai frecventă. În timp, pernele dvs. pot capta murdăria, transpirația, grăsimea și chiar ciupercile. Dacă nu sunt spălate, aceste probleme pot duce la mirosuri și probleme de sănătate.

De obicei, se recomandă înlocuirea pernelor la fiecare 1 sau 2 ani, dar cele mai bune perne pot dura până la 5 ani – cu o îngrijire corespunzătoare.

Leave a Response