Sfaturi pentru acasă

Vrei să dormi mai bine într-o noapte fierbinte? Aveți grijă ce mâncați

Vara este o perioadă a vacanțelor, a soarelui și a zilelor lungi, dar este, de asemenea, o perioadă a vremii calde care poate face dificilă obținerea unui somn odihnitor. Temperaturile ridicate pot provoca insomnie, trezire în timpul nopții și disconfort general. Dacă nu reușiți să dormiți bine în nopțile caniculare, merită să faceți câteva schimbări în rutina dumneavoastră de culcare.

De ce ne este atât de greu să dormim în timpul căldurii?

În nopțile de vară, mulți oameni au probleme să adoarmă și să se trezească în dimineața următoare simțindu-se revigorați și plini de viață. De ce se întâmplă acest lucru? În primul rând corpul nostru își scade în mod natural temperatura în timpul somnului, ceea ce este dificil la temperaturi ridicate. Căldura poate perturba diferitele etape ale somnului, inclusiv faza crucială REM, ducând la o recuperare insuficientă.

În plus, excesul de transpirația provoacă disconfort, iar aerul condiționat sau ventilația inadecvată din dormitor exacerbează senzația de lipsă de aer. Zilele mai lungi și mai mult soare în timpul verii pot, de asemenea, să ne perturbe ritmul circadian, întârziind secreția de melatonină, făcând mai dificilă adormirea. Ca urmare poate vreme caldă duc la privarea de somn și oboseală.

Cu toate acestea, există câteva trucuri care pot fi folosite pentru a nopțile fierbinți nu ne mai deranjează atât de mult și să dormim mai ușor și să ne trezim revigorați dimineața.

Un dormitor bine pregătit înseamnă un somn bun

Pregătirea dormitorului înainte de culcare este importantă indiferent de perioada anului, dar vara este o sarcină deosebit de importantă dacă vrem să dormim bine. În primul rând, prin urmare, trebuie să vă asigurați că acesta este temperatura din camera în care dormiți este optimă. Potrivit experților, aceasta este de aproximativ 18 până la 22 °C. Pentru a menține camera rece, este o idee bună să să închideți ferestrele și perdelele în timpul zilei pentru a împiedica pătrunderea aerului cald și a luminii solare. Seara, când temperatura scade, puteți aerisi camera.

În plus, merită să investiți în lenjerie de pat adecvată, care nu va adăuga căldură suplimentară corpului dumneavoastră. În timpul verii, optați pentru materiale ușoare și respirabile, cum ar fi bumbac sau in. Țesăturile sintetice, pe de altă parte, nu sunt potrivite pentru nopțile fierbinți, deoarece pot reține căldura și pot crește senzația de sufocare.

Păstrați-vă corpul rece înainte de a merge la culcare

Înainte de a merge la culcare, dați-vă o o baie sau un duș călduț pentru a vă scădea temperatura corpului. Apa nu trebuie să fie prea rece pentru a nu suferi un șoc termic, ci suficient de rece pentru a-ți oferi ușurare.

La culcare puteți încerca răciți lenjeria de pat. Cum să. Puneți fețele de pernă sau cearșafurile în congelator pentru câteva minute înainte de culcare. Acest lucru va oferi o senzație temporară de răcire pentru a vă ajuta să adormiți.

Hidratarea în timpul zilei ajută și noaptea

Hidratarea în căldura zilei este foarte importantă, iar acest lucru se vede în modul în care ne simțim noaptea. De aceea este bine să beți multă apă pe tot parcursul zilei pentru a evita „recuperarea” cantității corecte de lichide chiar înainte de culcare. Acest lucru minimizează șansa de a ne trezi pentru a merge la toaletă, ceea ce ne poate face să adormim din nou în timpul nopților fierbinți.

De asemenea, merită să acordați atenție să nu consumați cofeină și alcool seara. Acestea pot deshidrata organismul, făcându-ne mai greu să adormim.

Ceea ce mâncăm ne afectează somnul

În plus față de hidratare, merită să acordăm atenție la ceea ce mâncăm – în special la cină. În zilele caniculare, este mai bine să renunțăm la mesele grele și la alimentele procesate, deoarece aceste alimente necesită mult timp pentru a fi digerate. De asemenea, este o idee bună să luați ultima masă cu mult timp înainte. Se recomandă să nu mâncați mai târziu de cu trei ore înainte de culcare. Acest lucru îi va da corpului timp să digere alimentele și vă va permite să vă concentrați asupra odihnei.

Relaxare înainte de un somn cald

Înainte de a merge la culcare în nopțile calde, este, de asemenea, o idee bună să vă bazați pe relaxare tehnici de relaxare a corpului. În primul rând, practicarea meditația sau respirația profundă înainte de culcare ajută la relaxarea minții și a corpului, ceea ce, la rândul său, facilitează adormirea chiar și în condiții dificile de căldură.

O idee bună este și să nu vă uitați la ecrane seara. Lumina albastră emisă de televizoare, computere și smartphone-uri, interferează cu producția de melatonină, hormonul responsabil pentru somn. Pe timp de caniculă, care în sine este solicitantă pentru organism, este recomandabil să nu mărim volumul de muncă al acestuia și să renunțăm în prealabil la navigarea pe internet sau la vizionarea televizorului.

Leave a Response